środa, 17 sierpnia 2016

Przepisy na przetwory z pomidorów na zimę, czerwonych, zielonych, kolorowych.

Czyste pomidory na zimę:
wybrać trzeba pomidory mięsiste, z małą ilości galaretki w środku. Naciąć je, wycisnąć z rzadkiej zawartości, obrać ze skórki (sparzyć), ułożyć dość ciasno w słoikach. Zalewa to 20g soli na 1litr wody, zalać je. Pasteryzować 2raxy po godzinie.


Sos podstawowy:
dowolna ilość różnokolorowych pomidorów, sól, pieprz.
W zależności od soczystości lub mięsistości gotujemy aż odparuje sok, bez żadnych dodatków. Pod koniec, gdy gęścieje doprawiamy. Ja często zostawiam w garze nas drugi dzień, zagotowywuję i do słoików, dwukrotnie pasteryzuję.


Z dodatkiem różnych warzyw będą to sosy warzywne, do mięs typu gulasz, sosów do zapiekanek lub zup. Najczęściej robię z cukinią, kabaczkiem, wszystkim co akurat mam w ogródku, grzybami lub ogórkami.


Prawdziwki lub kurki w sosie pomidorowym.
Grzyby obgotować w osolonej wodzie. Wrzucić do wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego, dodać marchew i cebulę, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, listkiem i gałką muszkatołową. W słoiki, przynajmniej 2 razy pasteryzować po ostygnięciu.


Sałatka z zielonych pomidorów która co roku jest niekwestionowanym przebojem!
3kg zielonych pomidorów
6,dużych cebul
sól
zalewa:
1l wody,1/2szkl cukru, 1 łyż pieprzu, 1 łyż ziela
odrobina octu
Pomidory w plasterki, porządnie posolić, odstawić na noc. Rano odcisnąć, skropić odrobinę octem, zostawić na 2-3godz. Zagotować zalewę, wrzucić pomidory i cebule w piórka. Po przestygnięciu do słoików, pasteryzować 2 razy po 30min.


Sałatka przedmrozowa, z kapusty i zielonych pomidorów.
1kg kapusty poszatkowanej
1kg cebuli
1kg marchewki
1kg zielonych pomidorów
1kg papryki, jaka jest
zalewa:
1szkl octu
1szkl oleju
30dag cukru, pieprz
Kapustę i cebulę posolić, zostawić lekko ugniecione na 2-3godziny. Dodać marchew, pomidory i paprykę, w paseczkach, wymieszć, chwilę odstawić.
Zagotować zalewę, wrzucić warzywa, gotować 30min, gorące w słoiki, pasteryzować 2 razy po 30min.


Pomidory kiszone robię wg zwykłego przepisu na ogórki małosolne, na życzenie wrzucę przepis ale można znaleźć go wszędzie. Jeśli wrzucimy je do słoików i zalejemy tą zalewą, po czym lekko spasteryzujemy i odstawimy do spiżarni będą służyły nam także zimą Zupa z kiszonych pomidorów to niezwykłe przeżycie smakowe!
Nieocenione w kuchni są też suszone pomidory. Ja nie zalewam ich oliwą, suszę na proszek razem z czosnkiem i bazylią sałatową (tą o dużych liściach), dodaję soli i pieprzu, mielę i używam do wszystkiego, jajecznicy, kanapek, sosów i kiełbas.


Jesli cos jest niejasne proszę pisać w komentarzach, z przyjemnością podpowiem:)



6 komentarzy:

  1. Dzięki za przepisy,będę próbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam zwłaszcza grzybki bo niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesuje mnie jak Pani suszy pomidory. Na słońcu, w suszarce na piecu? Przepisy tak liczne jak i Pani zbiory :)
    Nadal bardzo kibicuje bo jest Pani wyjątkowa.
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, takie suszone na słońcu są najlepsze, ale w tym roku u nas prędzej wyrosną z nasion niż wyschną. Suszę na takich sitach nad kuchnią z płytą opalaną drewnem, grzyby też, niestety nie da się inaczej.
    W suszarce elektrycznej jeszcze nie suszyłam ale podejrzewam że zajmuje to mnóstwo czasu i zżera niemało energii.
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    Ciekawe przepisy, chyba spróbuję zrobić sos podstawowy:). Czy mogę prosić o więcej szczegółów na temat pasteryzacji? Jak długo pasteryzować i w jakich odstępach czasu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos pomidorowy ma to do siebie ze lubi "wybuchać". Dla 100% bezpieczeństwa tyndalizuj, pasteryzuj 3razy, w 24godzinnym odstępie-nie ma prawa wtedy sie zepsuć nawet przez parę lat, choć dwukrotna pasteryzacja w 24godzinnych odstępach też powinna załatwić sprawę. Długość samej pasteryzacji zależy od tego w jakich słoikach gotujesz, ale myślę że 30min będzie optymalne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń